Tuutikin Wäinö

virtuaalihevonen - VH11-018-0288

meriitit

'Väiski'


suomenhevosruuna, 156cm korkea, ruunikko
syntynyt 31.10.2005, iältään 21-vuotias, ikääntyy satunaisesti
kasvattanut Mari Järvelä FI evm
omistaja Valokylän Talli VRL-14618

painoittunut kenttäratsastukseen
ei enää kilpaile


❈ ei tavoitteita


Talvella 2022 satuin eksymään Sointulaan Kirnuniemeen yksistä monista kimppavalmennusreissuistani, ihan vaan kyläilemään erään toisen valmentajan kanssa. Salme otti meidät vastaan keskisuomalaisittain oikein avosylin, ja kahvipöydästä alkanutta keskustelua hevosista jatkettiin pian tallin puolelle, koska mitäpä muutakaan me hevosihmiset, kuin toisten tallejamme tutkimassa. Ja luonnollisesti, luppoaika ennen matkan jatkumista päätettiin käyttää satulassa istumiseen ja mukavan talvista Keski-Suomen maastoa testaten.
Salme valitsi minulle Sointulan taatusti luotettavimman ratsun, Tuutikin Wäinön, vanhan ruunaherran. Väiski oli aivan super sympaattinen luihuine ilmeineen, ja vaikka ikääntyvä suomenhevonen vähän happamalta näyttikin, se tarjosi varmaan rentouttavimman maaston, minkä olin hetkeen viettänyt. Niin rentouttavan, että minä mennä haksahdin sen ostamaan, vanhan ruunan, jonka jalostusarvo on kasvattajalle pyöreä nolla, mutta muuten Väiskillä olisi jotain ihan korvaamatonta tarjottavaa; rauhallinen seurahevonen vuosikymmenten kokemuksella.

Kyllä vaan, menin ja ostin vanhan suomenhevosruunan. Väiskissä vaan oli jotakin aivan hurmaavaa ja suloista sen väsyneen ja kyllästyneen ilmeen takana; sellainen elämänkokemus, jonka toivoin heti näkeväni tulevissa kasvateissani. Mikäs sen parempi syy siis ostaa ruuna, kuin pihattoon varsojen seuraksi tavoille opettamaan!

Väiski on tosiaan niin ruunanrupsukan perikuva, kuin antaa olettaakaan. Uninen yleisolemus, tätä nykyä oikein komea heinäpöhö, takkuinen tukka ja lehmänhermot. Oikein sopiva siis pelkkään kevyeen puska-ajoon ja opettamaan nuorille orivarsoille vähän kunnioitusta, ja tasoittamaan heikommankin hevosen hermot traileriin kulkiessa. Lisäksi povasin siitä semmoista hyvää ensikosketusta hevosiin paikallisille lapsille, ja sitä se on ollutkin; seisoo paikallaan hamaan tappiin saakka ja antaa kävellä vaikka ylitseen, kunhan heinäverkossa riittää puuhattavaa.

Nykyään Väiskistä ei uskoisi, että se on ihan kilpaillut hevonen! Ne olivat sen nuoruusvuosia ne, mutta tänä päivänä jo eläkeikää lähestyvä parikymppinen on enää varsin kevyellä käytöllä, etteivät nivelet ala sen enempää kolottamaan. Kyllä Väiski kuitenkin edelleen nautiskelee hitaasti otetuista maastolenkeistä niin ratsailta käsin että ajaen, mutta kyllä tämän suurin virka on nykyään ansaittu oloneuvos.


Sukutauluisä
Wäinämöinen
shisänisä
Heinämöinen shisänemä
Suven Silina sh

isänisänisä Heinäntekijä

isänisänemä Lailan Lempi

isänemänisä Turpeeni

isänemänemä Suven Riannaemä
Tuutikin Taika-Viisa
shemänisä
Tuutikin Viljami shemänemä
Vainovilja sh

emänisänisä Maahisparoni

emänisänemä Viljonkka

emänemänisä Raivokas

emänemänemä Vesna


Kilpakalenteri


porrastetut

Väiski on kilpaillut porrastetusti. Statistiikat voi nähdä hevosen VH-profiilista.


Päiväkirja

00.00.0000 merkintä © kirjoittaja

tekstiä.


Väiskin kuvat © VRL-13320, kiitos!
Väiskin tekstit © omistaja, ellei toisin mainittu