Tuulenpesän Uunijäätelö

virtuaalihevonen - VH22-018-0101


ei vielä meriittejä

'Uuna'


suomenhevostamma, 163cm korkea, punarautias
syntynyt 09.01.2022, iältään 1-vuotias, ikääntyy satunaisesti
kasvattanut Tuulenpesän Kartano FI
omistaja Valokylän Talli VRL-14618

painoittunut kouluratsastukseen
kilpailee tasoilla Helppo A

❈ tavoitteena kantakirjaus
❈ tavoitteena laatuarvostelut sla, krj 


Tuulenpesän Uunijäätelö! Olin ihan haltioitunut tämän nimestä heti sen luettuani Tuulenpesän kasvattimyynnistä. Ehkä näin suurena loppasuuna se uunijäätelö siinä kiehtoi, ehkä kasvattajan kengistä tuli koettua pari hyvää vilunvärettä sen sukutaulua plärätessä, tiedä sitten, mutta joka tapauksessa, olin heti tavoilleni uskollisena valmis shoppailemaan tammikuisen herkun parempiin suihin. Järjestin Köliltä kyydit varsalle ihan intopiukeana heti kauppojen käytyä ja jäin odottelemaan, mitä ihanaa tallipihalle tuotaisikaan. Ehkä pienkokoinen, sievä ja suloinen tamma?
No, joskus totuus on tarua ihmeellisempää ja trailerista saatiin tämmöinen, anteeksi, iso irvitys. Toki olin ostanutkin Uunijäätelöni makeanhimoissa, ja kaikki tietävät, ettei kauppaan saisi lähteä nälkäisenä. Joka tapauksessa en ollut nähnytkään kuin emän kuvan ja varsakuvan, joten periaatteessa olin varautunut mihin vaan ulkomuodollisesti, mutta kyllä se aika kylmää kyytiä oli, varsinkin sen keskenkasvuisen hirvenvasan tallustellessa hankien keskellä. Onneksi Uunijäätelö kaikesta kauheudestaan huolimatta osoittautui olevansa kuitenkin ihan mukavan makuinen persoona ja aika kauniskin sisältä. Ei siis se ulkonäkö, vaan se maku.

Uuna siis ostettiin ehkä myönnettävästi pelkkää nimeä ja sukutaulua tuijottaen, eikä niinkään sitä varsakuvaa silmällä pitäen, mutta nyt kun pahimmasta shokista on päästy toipumaan, kerskun silti ostaneeni hyvän hevosen. Kiltti kuin mikä, vähän semmoinen vanilja, eli tuttu ja turvallinen, kaikille maistuu. Uuna on tasapainoinen ja sellainen luotettava hevonen, vaikkei se kedon kaunein kukkanen ehkä olisikaan.

Uuna tosiaan paikkaa persoonallaan kyllä sitä, missä rakenteessa puuttuu. Se pesee monet meidän nätimmistä hevosista persoonallaan ihan sata-nolla, ja mieluummin minä tämän kanssa treffeille lähden, kuin kenenkään niistä. Ja Uunalle kelpaa kaikennäköiset treffitkin, ei tarvi olla mitään hienoa ja erikoista, että se viihtyy ja osaa nauttia seurasta ja tekemisestä, oli kyseessä sitten pieni päiväkävely tai puunaustuokio. Arjen askareetkin riittävät sille mieluisaksi touhuksi, ja yleensä se intoutuu vähän siinä sukimisen ja suitsimisen lomassa hellyyttelemään takaisin hihoja hamutessaan ja päälakea kihnuttaessaan.

Niin, ja onhan Uuna aivan oivallinen hevonen myös ratsuominaisuuksiltaan, vaikkei ehkä se kaikista upein sileällä tuomareiden silmien edessä tallustava perusputte olekaan. Uuna on kuitenkin hyvin yritteliäs ja eteenpäinpyrkivä, tarvittaessa vaivattomasti kolmella vaihteella ohjattava ja ennenkaikkea hyvin turvallinen ja kärsivällinen. Se ei turhaudu etu- ja takapään kulkiessa vähän eri tahtiin tai kärsi ramppikuumeesta vaikka sen askellusta ei voi liidokkaaksi väittääkään, eikä se sula kesäkuumillakaan, vaikka onkin vähän kyntävämpi malli. Summa summarum, Uuna on semmoinen hevonen, jossa on lähtökohtaisesti jo hyviä juttuja ratsuna, ja niitä vähän huonompia pystyy aina työstämään.
Vaikka Uunan kanssa ollaankin kilpailemassa pelkkää koulua, ei sen olla annettu olla mikään este suomenhevosen monipuolisuuden todistamiseksi; kyllä Uuna osaa hypätäkin, pieniä pystyjä ja oksereita. Pikkupompuilla ollaan tuotu mukavaa vaihtelua ja virkistystä meidän muuten niin sileään arkeen. Esteiden ohella me tietty ollaan maastoiltu aina tilaisuuden tarjoutuessa, ja Uuna on kyllä yhtä mukavaa seuraa vaikka minkälaiseen maisemaan. Tätä ei pelästytä tienviitta eikä rykimäänsä kuohuvat porot, vaan matka menee aina yhtä mukavan turvallisissa merkeissä.


Sukutauluisä
Moon Rommeli
KTK-III SV-I KV-Iisänisä
Moon Romanssi KTK-II SLA-I YLA1 KRJ-Iisänemä
Moon Sulosointu KTK-III KRJ-II

isänisänisä Moon Romulus KTK-II SLA-I YLA1 KRJ-I jälk. C
isänisänemä Moon Illusionisti KTK-III SLA-I YLA1 KRJ-I
isänemänisä VIR MVA Ch Moon Vauhkomieli KTK-II SLA-I* YLA1 KRJ-I
isänemänemä Moon Jalosointu KTK-III SLA-II YLA2 KRJ-I ERJ-IIIemä
Fiktion Viennetta
SV-I KV-Iemänisä Ch
Fiktion Hehku KTK-III SLA-I YLA2 KRJ-II SV-I KV-I


emänemä Ch
Fiktion Verniikka KTK-II KRJ-II SV-I

emänisänisä Fiktion Hohkaus KTK-III SLA-I YLA2 KRJ-I SV-II VAR-II
emänisänemä VIR MVA Ch Fiktion Kanelikyyhky KTK-I SLA-I YLA2 KRJ-I SV-I KV-I
emänemänisä Fiktion Velmeri KTK-II YLA2 KRJ-II ERJ-I SV-III
emänemänemä VIR MVA Ch Steekin Valetta KTK-II KRJ-I


Uuna ei ole vielä tarjolla jalostukseen.


Kilpakalenteri


näyttelyt

00.00.0000 paikka / tuomari / palkinto

kouluratsastus

00.00.0000 kutsu / taso / sija
00.00.0000 kutsu / taso / sija
00.00.0000 kutsu / taso / sija 

muut kisat

00.00.0000 kutsu / lisätiedot
00.00.0000 kutsu / lisätiedot
00.00.0000 kutsu / lisätiedot


Päiväkirja

00.00.0000 merkintä © kirjoittaja

tekstiä.


Uunan kuvat © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan, kiitos!
Uunan tekstit © omistaja, ellei toisin mainittu