Taigayön Tango

virtuaalihevonen - VH22-018-0804


KV-II SV-II

'Tango'


suomenhevostamma, 149cm korkea, ruunikonkimo
syntynyt 04.08.2022, iältään 4-vuotias, ikääntyy satunaisesti
kasvattanut Ruusulan Kartano evm
omistaja Valokylän Talli VRL-14618

painoittunut kouluratsastukseen
kilpailee tasoilla Helppo B

❈ tavoitteena kantakirjaus

❈ tavoitteena laatuarvostelut sla, krj
❈ II - palkinto kouluvarsojen laatuarvostelussa lokakuussa 2022
❈ II -palkinto suomenhevosvarsojen laatuarvostelussa lokakuussa 2022, 4-vuotiaiden koulukokeen toinen 


Taigayön Tango tanssahteli sydämeeni erään tallin harjoituskilpailuissa. Kimo juuri ja juuri pienmitoista ylikasvanut tamma esitteli rytmikästä ravia, mukavaa pitkää käyntiä ja suloista nassuaan joka käänteessä, ja ensivaikutelma oli kertakaikkisen ruusunpunainen. Niinpä hakeuduin kasvattajan juttusille, joka suureksi ilokseni kertoi nuoresta kasvatistaan lisää, ja sen kilpareissun päätteeksi löimme vielä kättä päälle kauppojen merkiksi.

Miss Tallipihan Söpöin Nassu -kisan kiistaton voittaja on tässä. Tango ja sen suloisen uninen katse saavat ensisilmäyksellä Amorin nuolet lentelemään ja polvet notkumaan, ja hyvä niin; ruusunpunaisten lasieni takaa voin antaa anteeksi sen, että valo vintillä räpsyy auttamatta.

Tangolle jaettiin siis teelusikalla pääntäytettä, ja tuikkivien silmien takana rattaat pyörivät äärimmäisen hitaasti. Mutta pyörivät kuitenkin, mikä meille on se tärkein juttu! Pääasia on, että näyttää nätiltä ja käyttäytyy siivosti, mikä Tangolta kyllä luonnistuu. Arjessa se tarjoaa hetken rauhoittumiselle, kun kaikkia askareita ei voikaan toimittaa liukuhihnalta, vaan Tangon kanssa on otettava vähän hitaammin; narun jatkeena tallusteleva, maisemia ja ojia nuuhkimaan unohtuva tamma nimittäin ei paljon hoputuksiin reagoi. Kavionsakin se nostaa hyvin verkkaisesti, ja kuolaimia sille saa tarjota tovin, ennen kuin Tango muistaa avata suunsa. Tämän kanssa on siis ihan turha lähteä tolskaamaan kiireessä.

Tangon salaisuus piilee tietysti hyvissä lämmittelyissä, koska kukapa sitä suorilta jäykiltä jaloilta nyt voi tanssiin intoutuakaan. Ei ainakaan Tango, toki ei sitä voi intoutujaksi muutenkaan tituleerata, kun se puksuttaa mopoauton moottorillaan tasaisen varmaa tahtia siihen suuntaan, johon ratsastaja on sen ohjannut kulkemaan. Silti kehtaan väittää sitä miellyttäväksi ratsastaa, sillä harva hevonen etenee yhtä tasaisesti ja järkkymättä eteenpäin. Kouluradalta toki saadaan aina palautetta siitä, että Tangon tahti voisi olla hitusen reippaampaa ja siirtymät nopeampia, mutta liikkeiltään matkaavoittava, ryhdikäs tamma yleensä nappaa puuttuvat pisteensä turvallisesti näistä osioista.


Sukutauluisä
Lapin Kesä
mkm 150cm shisänisä
Juoigan prn 155cm shisänemä
Jäätelökesä rtkm 151cm sh

isänisänisä Luoska

isänisänemä Poronlaulu

isänemänisä Huurteinen

isänemänemä Hempukkaemä
Tundra
vrt 143cm sphemänisä
Tanhu vkk 147cm sphemänemä
Tunturin Toive vprt 144cm sph

emänisänisä Villi Valssi

emänisänemä Tarina

emänemänisä Viima

emänemänemä Tuurilla


Tango ei ole vielä tarjolla jalostukseen.


Kilpakalenteri


näyttelyt

00.00.0000 paikka / tuomari / palkinto

kouluratsastus

00.00.0000 kutsu / taso / sija
00.00.0000 kutsu / taso / sija
00.00.0000 kutsu / taso / sija 

muut kisat

00.00.0000 kutsu / lisätiedot
00.00.0000 kutsu / lisätiedot
00.00.0000 kutsu / lisätiedot


Päiväkirja

29.09.2022 kouluvalmennus © Anja (omistaja)

Minun on pakko myöntää, etten vieläkään tiedä, mitä superkauroja Tangolle oli syötetty niitä harjoituskisoja edeltävästi, mutta niin reippaasti en ole nähnyt sen jälkeen pötkivän kertaakaan. Huumoriani ymmärtämätön kasvattajakin vain tokaisi, että ihan perus pupetta oli siihen asti saanut, liekö sitten mikä se Ruusulan kartanon sekoitus olikaan.
Siitä harjoituskisojen nelivuotiaasta tanssivasta Tangosta ei ollut mitään jäljellä, ja pitkiä lämmittelyjä uralla kiertävä Eetu tuuppi Tangoon joka suoralla lisää vauhtia, johon tamma vastasi viiveellä. Ei laiskuuttaan, vaan hitauttaan; sen piti nääs saada hetki ruksutella ruosteisia rattaitaan ja muistella, mitä siltä nyt haluttiinkaan. Voin vaan kuvitella, millainen työ tämä on ollut ratsukouluttaa. Ei mahdoton, mutta varmasti monella toistolla tehty.
Eetua taasen ei meillä tunnettu erityisesti kärsivällisyydestään, joten olin ihan kiusallani istuttanut nuoren Tangon selkään. Toivoin kaksikon kompensoivan toistensa puutteita; hätäinen ja jämäkkä ratsastaja saisi ehkä tammaan paremmin vauhtia, ja hitaampi ratsu toivottavasti opettaisi Eetulle kiireettömyydestä asian tai kaksikin. Tango kuitenkin teki kaikki tehtävänsä huolellisesti, kulmia oikomatta, johon nuorella miehellä oli taipuvaisuutta. Ehkä tässä olisi tulevaisuuden kouluratojen huippupari?
Pyysin Eetua aktivoimaan Tangon takaosaa enemmän lämmittelyjä seuratessani. Pari kierrosta siihen meni ravissa, mutta pian kaksikko oli löytänyt takajalatkin alleen, ja pääsimme päivän tehtävään; laukanvaihtoihin. Eetu kokosi pienen tamman sopivaan muotoon ja nosti sitten Tangon aina niin ihanan, pyörivän laukan, jota oli oikea ilo katsoa sivusta. Vielä mukavampi se oli mielestäni tietysti satulasta käsin; kimon kaltaisia suomenhevosia, joilla oli kolme puhdasta ja irtonaista askellajia, ei nimittäin ollut montaa. Lisäksi Tango piti itse tahdin samana, kun vauhtiin pääsi, mitä arvostan siinä suuresti.
Pitkälle suoralle saapuva ratsukko lähti kiemurauralle ja vaihtoi käskystäni johtavaa jalkaa. Haparoinniksihan se meni, mutta annettakoon se anteeksi kahdelle ensikertalaiselle nuorelle. Seuraavalla sivulla uudestaan, ja vaihto meni jo paremmin. Ei ihan niin lennokkaasti, kuin vaaleanpunaisimmissa päiväunissani, mutta kuitenkin. Ja taas pitkälle suoralle saapuessa Eetu antoi laukanvaihtoon avut, ja askeleen jäljessä tuleva Tango vaihtoi kolmannella kerrallaan jo suht luonnollisesti puolta. Ratsastaja oli onneksi hereillä satulassa, ja Eetu meni ja pyysi ilman erillistä ohjeistustani vielä samalle sivulle uudelleen vaihtoa. Tango olikin tähän jo valmiina; se oli huomannut jutun jujun, ja näin ollen laukka vaihtui nyt ilman suurta viivettä. Kehuimme kumpikin pientä tammaa hyvästä työstä, ja päästin ratsukon raviin rentoutumaan. Toistimme vielä pari kierrosta laukanvaihtoja hengähdystauon jälkeen, ja jokainen vaihto oli parempi toistaan. Tyytyväisenä taputin kaksikolle, ja ohjasin loppuverryttelyjen pariin. Ehkä siitä vielä löytyisi se näkemäni kouluratsu ihan oikeillekin radoille.


Tangon kuvat © SN, kiitos!
Tangon tekstit © omistaja, ellei toisin mainittu