Ketolan Nuttunen

virtuaalihevonen - VH21-018-1349


kantakirjakelpoinen SV-II KV-I EV-II KEV-III

'Nuttu'


suomenhevosori, 156cm korkea, punarautias
syntynyt 13.07.2021, iältään 6-vuotias, ikääntyy satunaisesti
kasvattanut Ketola FI
omistaja Valokylän Talli VRL-14618

painoittunut yleislajeihin
kilpailee tasoilla Helppo B / 100cm / Helppo

❈ ei palkintoa suomenhevosten kantakirjassa helmikuussa 2022
❈ II - palkinto suomenhevosvarsojen laatuarvostelussa marraskuussa 2021
❈ I - palkinto kouluvarsojen laatuarvostelussa marraskuussa 2021
❈ II - palkinto estevarsojen laatuarvostelussa marraskuussa 2021
❈ III - palkinto kenttävarsojen laatuarvostelussa marraskuussa 2021

❈ tavoitteena laatuarvostelut sla, krj, erj, kerj 


Minulla oli ennestään yksi ketolainen Rapula, oikein passeli koulupeli, joten en epäröinyt hetkeäkään, kun Kemppaisen Jemiina laittoi kasvattejaan kesältä myyntiin. Siihen ehkä vaikutti myös se, että vaihdossa pystyi tarjoamaan ehtaa kauppatavaraa hevosen muodossa, ja meikäpoika oli ehtinyt sen kesän poneihin säästetyt hilut jo laittaa haisemaan. Joka tapauksessa, minä olin enemmän kuin valmis vaihtokauppaan toisestakin Ketolan kasvatista, ja meiltä tunnetusti jouti kyllä kasvatti jos toinenkin maailmalle.
Vaihdossa minulle varattiin siitä yksi Ketolan Nuttunen, nappisilmäinen ja ponteva orivarsan alku. Sain siitä heti sellaisen hyvän vaikutelman, tiedättekö, sellaisen hyvän ja kiltin hevosen kuvan, jota ei ehkä oltu siunattu aivokapasiteetilla, mutta kaikin puolin se olisi varmasti koulutettavissa. Siellä hämmentyneiden silmien takana olisi toivottavasti muutakin kuin sahanpurua.

Olen aina ollut tämmöisten "tyhmien" hevosten suuri ystävä. Monesti ne tuppaavat olemaan myös äärimmäisen kilttejä ja jos ei muuta, niin höynäytettävissä, mutta onnekseni Nuttu edustaa sitä kilttiä poikaa. En muista kertaa, jolloin Nuttu olisi mennyt ja kyseenalaistanut sille annettuja käskyjä tai kertaa, jolloin se olisi epäröinyt käsittelijäänsä, vaan se on aina luottanut varsin sokeasti ihmisiin. Tästä syystä se on oikea mamman kultamussukka, ja harvoin sitä hoitaakaan kukaan muu, kun minä itse.

Nuttu on siis varsin leppoisa laiteltava; se tottelee kaikessa ja harvoin harrastaa typeryyksiä käsiteltäessä. Sen älynväläykset jäävät pääasiassa hoitohetkien ulkopuolelle, ellei sen turpaan tarvi hieroa taasen pihkasalvaa tai haistella koko tuokio kärähtäneiden turpakarvojen tuoksua, mutta tosiaan, ei tämän orin kanssa tarvi temppuilua pelätä. Nuttu kaveraa kaikkien kanssa talikosta tallikoiraan ja hammaslääkäriin, ja varustamiset tämä seisoo kiltisti paikallaan kunhan viskaa löysästi kiinni.

Niin herttainen kun tämä kaikessa yksinkertaisuudessaan onkin, niin ratsastaessa tulee välillä turhauduttua tämän kanssa. Vaan ei voi mennä kauhalla vaatimaan, mitä on lusikalla annettu, ja silleesti. Sitä paitsi, Nuttu yrittää aina parhaansa lajissa kuin lajissa ja ratsastajasta riippumatta, eikä se osaa murehtia ymmärtämättömyyttään; miksi meidän sitten pitäisi?
Koska Nuttu ei tosiaan ollut mikään penaalin terävin kynä koulutusaikanaan (tai nykypäivänäkään) ja sen kanssa jankattiin turhaan samoja asioita, päätimme loppujen lopuksi tyytyä Helpon B-tason kiemuroihin. Ei tämä nyt erikoisen hyvä liikkujakaan ole, vaan hyvinkin keskinkertainen omine tähtihetkineen, mutta hyvin motivoitunut ja eteenpäinpyrkivä sekä säpäkkä kääntyessään, vaikka monesti sotkeutuukin omiin jalkoihinsa pään jäätyä matkasta. Voin kuitenkin sanoa, että kummasti koulutustason huipun hyväksyttyämme olemme olleet erittäin tyytyväisiä Nuttuun.
Nuttu olisi saanut säästellä estelahjoistaan vähän sinne koulunkin puolelle, siis ihan hitusen vaan. En tahdo sanoa, että esteillehän tämän veri virtaa vahvemmin, mutta niin nyt taitaa vaan olla; Nutusta jää paljon vähemmän toivomisen varaa esteradalle (mutta jää kuitenkin, kohta luette miksi). Se on luonnostaan rohkea ja luottavainen sekä yritteliäs ja sillä on tekniikat hallussa, ainakin teoriassa. Sitten taas, Nuttu on ehkä hivenen verran turhankin yritteliäs ja vaikka ylittääkin metrin, ei siinä ihan hirveästi pelivaraa jää. Monesti se on myös turhan luottavainen ratsastajansa suhteen, ja esimerkiksi huonossa lähestymisessä ja maksimikorkeuksiin mitoitetussa esteessä on katastrofin ainekset kasassa - tämmöinen kaksi vasenta jalkaa omistava hevonen kun hyppää varmasti silloinkin, kun olisi parempi vaan kieltää, ja siinä sitä sitten ollaan kaikki samassa kasassa; hevonen, ratsastaja ja puomi. Isommilta haavereilta ollaan vältytty, mutta luonnollisesti ratsastajalle toitotetaan aina korrektin kulman tärkeydestä.
Nutun ja ennenkaikkea minun lempilaji taitaa kuitenkin olla maastoilu höystettynä parilla tukilla. Semmoinen rauhalliseen tahtiin hölkätty kuntolenkki, jossa päästään hyppäämään turvallisesti tasoa matalampi hyppy, nautiskellaan toistemme seurasta ja ei pelästytä traktoreita tai latoja. Eläkepäivinä me ei sitten muuta Nutun kanssa tehdäkään, näin olen sille jo luvannut.

Olen monesti harmitellut, ettei tämän lahjat olleet keskivertaista harrastehevosta paremmat, sillä Nuttu on ihan lyömätöntä seuraa kisakentille. Niin tasapainoinen ja rauhallinen hevonen, joka ei pelkää traileria, potkivaa kisakaveria tai rätiseviä kuulutuksia. Se on yhtä kotonaan kisapaikoilla kuin omassa pihassaan, syö heinät yhtä suurella ruokahalulla ja ei ymmärrä laittaa pahakseen tien päällä vietettyä yötäkään. Jospa tätä kylmäpäisyyttä jäisi sitten jälkipolville, ja kapasiteetti (tai sen puute) saataisiin sitten muualta.


Sukutauluisä
Liljan Mustikka
KTK-IIisänisä
Mortteeri KERJ-I ERJ-IIisänemä
Mixedin Neilikka SLA-II KRJ-II ERJ-II

isänisänisä Sointuvan Mortti

isänisänemä Mörkövaaran Vennikko

isänemänisä Napenteri KTK-II SLA-I KRJ-I ERJ-I VAR-II
isänemänemä Ruudin Kiiltokuva YLA3 ERJ-IIemä
Helmiahon Nutella
KTK-II SV-I KV-I EV-IIemänisä
Helmiahon Talvitaituri KTK-IIIemänemä
Kaunon Nonparelli KTK-III

emänisänisä Hengenvaaran Talventuoja SLA-I KRJ-I ERJ-I KERJ-I VVJ-II
emänisänemä Mörkövaaran Tähtivimma KTK-III
emänemänisä Pirunkorven Touhukas KTK-III SLA-II YLA3 KRJ-III
emänemänemä Vähäpellon Marenki KTK-III SLA-I YLA2 KRJ-I


Nuttu ei ole vielä tarjolla jalostukseen.

❈ 01.04.2022 syntynyt tammavarsa Valokylän Keijuvalssi, emästä Satulinnan Maahistanssi ktk-kelp


Kilpakalenteri


näyttelyt

00.00.0000 paikka / tuomari / sijoitus

kouluratsastus
9 sijoitusta, joista 1 voitto

03.02.2022 kutsu / Helppo B / 03/40
07.02.2022 kutsu / Helppo B / 02/40
09.02.2022 kutsu / Helppo B / 02/40
10.02.2022 kutsu / Helppo B / 06/40
11.02.2022 kutsu / Helppo B / 04/40
14.02.2022 kutsu / Helppo B / 01/40
17.02.2022 kutsu / Helppo B / 03/40
22.10.2022 kutsu / Helppo B / 04/50
22.10.2022 kutsu / Helppo B / 05/50

kenttäratsastus

00.00.0000 kutsu / sija / taso
00.00.0000 kutsu / sija / taso
00.00.0000 kutsu / sija / taso

esteratsastus

00.00.0000 kutsu / taso / sija
00.00.0000 kutsu / taso / sija
00.00.0000 kutsu / taso / sija

muut kisat

00.00.0000 kutsu / lisätiedot
00.00.0000 kutsu / lisätiedot
00.00.0000 kutsu / lisätiedot


Päiväkirja

00.00.0000 merkintä © kirjoittaja

tekstiä.


Nutun kuvat © SN, kiitos!
Nutun tekstit © omistaja, ellei toisin mainittu